Beslissing Trump is "een stap terug voor heel de wereld"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen, is "een wereldwijde stap terug in het nadeel van bijna iedereen". Dat schrijft het Chinese staatspersagentschap Xinhua vrijdag. "De beslissing van Trump om het klimaatakkoord te dumpen zal zorgen voor een grote leegte die moeilijk kan worden opgevuld door één land, maar andere grote spelers zoals de Europese Unie, China en India hebben hun bereidheid al herhaald om de inspanningen te vergroten met het oog op de Amerikaanse ommezwaai in verband met dit belangrijk akkoord", aldus het commentaar.

China is de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld, voor de VS. Donald Trump heeft het akkoord er verschillende keren van beschuldigd China niet voldoende beperkingen op te leggen. Het akkoord was er gekomen door een pact na bittere onderhandelingen tussen China en de VS.

De Chinese premier Li Keqiang verklaarde eerder al dat China zijn engagementen zal blijven nastreven, maar wel liefst "in samenwerking met de anderen". Xinhua wijst er nog op dat de beslissing van Trump geen verrassing is. Het agentschap zegt dat de VS in het verleden ook al desastreuze beslissingen hebben genomen, zoals de weigering van president George W. Bush om het Kyoto-akkoord te ratificeren, dat door zijn voorganger Bill Clinton werd getekend.

Verschillende landen lieten eerder al weten dat ze de beslissing van Trump betreuren, maar het akkoord blijven respecteren. Vrijdag zei ook Australië dat het geëngageerd blijft om de klimaatdoelstellingen te bereiken. "We hadden liever gehad dat de VS in het akkoord zouden blijven", zegt premier Malcolm Turnbull wel. Volgens minister van Milieu Josh Frydenbreg is het akkoord wel nog steeds "zeer betekenisvol". "Er waren 190 landen die tekenden en op een recordtijd ratificeerden 146 landen het akkoord. Zelfs zonder de VS is nog steeds 70 procent van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd gedekt door het akkoord", zegt de minister.

Ook Japan noemt de beslissing betreurenswaardig, aangezien het land hoopte met de VS samen te werken binnen het kader van het akkoord. Tokio zal dan ook bekijken hoe het op andere manieren met de VS kan samenwerken, en met andere partijen werken aan de uitvoering van het akkoord, aldus minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida.

bron: Belga