Vlaanderen wil hulpdiensten altijd groen geven

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil de hulpdiensten altijd groen geven bij verkeerslichten. Dat antwoordde hij in het parlement op een vraag van Annick De Ridder (N-VA). De Vlaamse overheid werkt aan een systeem dat het openbaar vervoer moet toelaten de verkeerslichten te beïnvloeden en wil dat ook beschikbaar maken voor de hulpdiensten. Deze week bleek nog dat het niet goed gaat met de stiptheid van De Lijn. De verkeerslichten moeten slimmer, vindt Weyts. "Als de bus of tram nadert, moet er prioritair voor hen worden gezorgd voor groen licht, zodat ze kunnen doorstromen", zegt de minister. "Als we dat kunnen realiseren op verschillende plaatsen, lijkt het me ook evident dat we dan ook de prioritaire voertuigen groen geven. Als je dat kunt voor het openbaar vervoer, dan kun je dat immers ook voor de prioritaire voertuigen."

Daar moet het volgens Weyts wel bij blijven. "Anders krijg je onmiddellijk vragen van allerhande beroepsgroepen of vervoersmodi die vragen of er ook voor hen een prioritaire doorstroming mogelijk is." Weyts heeft zijn administratie naar eigen zeggen gevraagd het onderzoek naar de technologie te versnellen. Het kan bijvoorbeeld gaan om zenders in de voertuigen, die communiceren met de verkeerslichten. Daarmee werd al geëxperimenteerd in Leuven, maar daar bleek het nadeel voor het overige verkeer te groot.

Annick De Ridder reageert tevreden. "Dit heeft twee voordelen", zegt ze. "Een lagere interventietijd en een veiligere rit voor de interventieploeg. Deze technologie kan levens redden."

bron: Belga