The Economist roept op te stemmen voor de liberaal-democraten

The Economist roept op te stemmen voor de liberaal-democraten
The Economist roept op te stemmen voor de liberaal-democraten

Het invloedrijke liberale weekblad The Economist trekt de kaart van de liberaal-democraten tijdens de Britse parlementsverkiezingen van 8 juni. Het Britse tijdschrift geeft dit opvallende stemadvies, omdat het vindt dat twee grootste partijen het liberalisme de rug hebben toegekeerd. Het blad had bij de vorige parlementsverkiezingen, in 2015, nog zijn steun uitgesproken voor de conservatief David Cameron. Maar nu weigert het blad om zijn opvolger Theresa May te steunen. Ze verwijten dat eerste minister dat ze kiest voor een zogenaamde “harde brexit”, wat betekent dat ze Europese eengemaakte markt en douane-unie wil verlaten om de volledige controle over de Britse grenzen te verwerven.

Maar ook haar grote concurrent – Labour-leider Jeremy Corbyn – wordt niet als een volwaardig alternatief gezien. “Hij doet zich voor als een radicaal, maar hij is de conservatiefste -l en de gevaarlijkste – van ale kandidaten”, zo klinkt het. “Corbyn heeft zijn hele leven gedaan alsof hij de onderdrukten beschermt, terwijl hij tegelijkertijd de onderdrukkers steunde”, aldus het The Economist, dat daarbij verwijst naar vroege Zuid-Amerikaanse leiders als Fidel Castro en Hugo Chavez.

Het blad geeft wel aan dat de keuze voor de LibDems “niet van harte” is, omdat partij momenteel maar negen zetels telt en volgens de peilingen nauwelijks vooruitgang boekt.

Bron: Belga