Klimaatakkoord – “Choquerende speech, maar klimaatakkoord is nog niet dood”

De toespraak die de Amerikaanse president Donald Trump gaf om de Amerikaanse terugtrekking uit het klimaatakkoord mee te delen was “choquerend”, vindt Mathias Bienstman, beleidscoördinator bij de milieuorganisatie Bond Beter Leefmilieu. “De toespraak was veel agressieve en meer paranoïde dan ik ooit van een president van de VS had kunnen denken”. Tegelijkertijd benadrukt hij wel dat het klimaatakkoord, ondanks de Amerikaanse terugtrekking, nog lang niet dood is. “Trump bewijst in zijn speech dat hij onwaarschijnlijk slecht ingelicht is over het klimaatakkoord van Parijs”, stelt Bienstman. “Dat bewijst het feit dat hij uit het akkoord wil stappen om het te heronderhandelen. Maar de VS kunnen prefect hun eigen bijdragen veranderen, zonder uit het akkoord te stappen.”
Bienstman vindt dat de rest van de wereld nu moet reageren. Dat kan volgens hem onder meer door druk te zetten bij de onderhandelingen over vrijhandelsakkoorden, maar vooral door verder door te zetten met het klimaatakkoord. “Ik denk dat we daarbij de hand zullen moeten reiken naar Amerikaanse staten als Californië, die wel hun verantwoordelijkheid willen nemen.”
Tot slot benadrukt hij dat het klimaatakkoord ook zonder de Amerikanen nog kan worden voortgezet. “Dit had kritisch kunnen zijn als bijvoorbeeld ook China als gevolg hiervan zou beslissen om eruit te stappen. Maar dat land heeft intussen al duidelijk gesteld dat het door wil gaan met het akkoord”, aldus Bienstman. “Misschien zullen nog enkel andere landen hierdoor afhaken, maar ik denk dat het er maar weinig zullen zijn.”

bron: Belga