Trump heeft druk schema in ‘hellhole’ Brussel

Donald en Melania Trump
AFP / J. Guez

De Amerikaanse president Donald Trump landt vanmiddag in België. Hij zal ontvangen worden op het Paleis.

Trump heeft een druk programma. Vandaag worden hij en zijn echtgenote Melania door koning Filip en koningin Mathilde ontvangen voor een audiëntie op het Paleis, waarna Trump vergadert met premier Charles Michel (MR). Morgen volgt dan een minitop van de NAVO.

Daarnaast is er ook een ontmoeting gepland met Europees president Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in het Europagebouw aan het Schumanplein, zijn er bilaterale gesprekken in de Amerikaanse ambassade en staat er een gesprek met de nieuwe Franse president Emmanuel Macron gepland. Ook bezoekt hij voor het eerst Brussel sinds hij president is. First lady Melania heeft een eigen programma dat meer op cultuur gericht is. Zij zal onder meer het Magrittemuseum bezoeken.

Artikel 5

Het is vooral afwachten welke woorden de Amerikaanse president in de mond neemt tijdens de NAVO-top. Tijdens zijn verkiezingscampagne noemde hij de organisatie “verouderd”, maar daar kwam hij intussen op terug. Zijn voornaamste argumenten waren dat het samenwerkingsverband niet voldoende doet tegen terrorisme en dat de Europese landen financieel niet genoeg bijdragen. Verwacht wordt dat die twee thema’s morgen dan ook hoog op de agenda zullen staan op de minitop. Europese leiders hopen dat Trump expliciet artikel 5 van het NAVO-verdrag ondersteunt. Dat artikel bepaalt dat lidstaten elkaar bijstaan in het geval van een aanval. In tegenstelling tot eerdere presidenten, heeft Trump artikel 5 nog niet in de mond genomen. Als hij dat niet doet, ondermijnt hij het samenwerkingsverband.

Sicilië

Na zijn bezoek aan ons land vliegt de miljardair door naar Sicilië, waar vrijdag en zaterdag een G7-top, een bijeenkomst van zeven grote industrielanden, op het programma staat. Daar ziet hij zijn collega-staatshoofden van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië terug. Daarna is de eerste buitenlandse reis van Trump afgerond en zet Air Force One opnieuw koers naar Washington D.C.