Australische asielzoekers kwaad op regering

Sydney
AFP PHOTO / PETER PARKS

Asielzoekers protesteren tegen de deadline die de Australische regering hen heeft opgelegd. Ze moeten tegen 1 oktober een asielaanvraag indienen.

Advocaten van asielzoekers hebben verzekerd dat ze de strijd zullen aangaan, desnoods voor het gerecht, tegen het ultimatum dat minister van Immigratie Peter Dutton zondag heeft aangekondigd. Illegaal in het land aangekomen bootvluchtelingen moeten tegen 1 oktober een asielaanvraag ingediend hebben, anders riskeren ze uitgewezen te worden. De deadline van Dutton heeft betrekking op 7.500 asielzoekers die tijdelijke visa hebben.

Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat de vluchtelingen hun aanvraag op tijd zullen kunnen indienen, aangezien het proces erg ingewikkeld is en antwoorden vereist op honderden vragen, zei advocaat David Manne aan de openbare omroep ABC. «Voor elke stap van de overheid om hen een eerlijke hoorzitting te ontnemen en hen niet de kans te geven om een aanvraag in te dienen, kan men een klacht verwachten bij het gerecht», aldus Manne, die meer dan 2.000 asielzoekers assisteert. Volgens hem is het pas sinds 2015 mogelijk om het proces rond de asielaanvragen op te starten, en is er een enorme achterstand.

«Dit zijn mensen die hier voor vijf, zes, zeven jaar zijn, die beweren dat ze vluchtelingen zijn, maar die geen informatie willen verschaffen, geen vragen willen beantwoorden en in sommige gevallen geen informatie willen geven over hun identiteit», zei minister Dutton aan Channel 9. Australië kwam al vaker in opspraak omdat het land asielzoekers in vaak mensonwaardige omstandigheden vasthoudt op eilanden voor de kust. Met de strenge taal hoopt de regering bootvluchtelingen te ontmoedigen.