Waarschuwingen voor hittegolven zullen sneller verstuurd worden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vandaag is naar jaarlijkse gewoonte de waakzaamheidsfase van het warmteactieplan gestart. Dat meldt het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid. Mensen en instellingen die met kwetsbare groepen werken, zoals gemeenten, thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvangdiensten en jeugdverenigingen krijgen dan een herinnering om waakzaam te zijn tijdens warme zomerdagen. Wanneer er hittegolven in het verschiet liggen, zullen die ook sneller aangekondigd worden. Het warmteactieplan bestaat uit verschillende fases. De eerste fase is de waakzaamheidsfase. Die loopt elk jaar van 15 mei tot en met 30 september en vraagt de beroepssectoren om zich voor te bereiden op eventuele warmteperiodes en/of ozonpieken. Dit jaar lanceert Zorg en Gezondheid bij de start van de waakzaamheidsfase ook de campagne "Warme dagen". De focus ligt op de zorg voor anderen, met extra aandacht voor ouderen, zieken, alleenstaanden of kinderen. De website www.warmedagen.be geeft tips en aanbevelingen over wat je kan doen om jezelf en andere te beschermen tegen warmte.

Uit de evaluatie van het vorige warmteplan is gebleken dat de waarschuwingsberichten voor erg warme dagen beter iets vroeger komen dan vorige jaren. Zo hebben zorgverleners, organisatoren en gemeenten meer tijd om zich voor te bereiden. Daarom zal de overheid vanaf de zomer van 2017 de betrokken instellingen en zorgwerkers enkele dagen vooraf waarschuwen als er warm weer voorspeld wordt.

"De waarschuwingsfase wordt afgekondigd op basis van weersvoorspellingen, wanneer de som van de temperatuur bovenop 25 graden samen meer dan 17 graden bedraagt voor vijf opeenvolgende dagen", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Zo kunnen instellingen of verenigingen die een activiteit plannen ook tijdig beslissen om bijkomende (verkoelende) maatregelen te nemen of hun activiteit te verplaatsen naar een ander, koeler tijdstip."

bron: Belga