YouTube-psychologen winnen aan populariteit

psychologe
Beeld YouTube

Mensen kijken steeds meer naar YouTubevideo’s voor psychologische hulp. De makers zelf benadrukken dat de video’s enkel een aanvulling zijn op therapie.

Heb je last van liefdesverdriet of slaap je niet goed? Misschien vind je dan wel hulp via YouTube. Zo post de Nederlandse Najla Edriouch dagelijks een video van zo’n vijf minuten over onderwerpen als eetstoornissen, zelfvertrouwen, narcisme, angst of paniek. Ze heeft 1.500 abonnees op de videosite en haar populairste video’s zijn duizenden keren bekeken. Ook haar landgenote Kimberley De Jong heeft meer dan duizend abonnees. Zij heeft in totaal al zeventig filmpjes gemaakt. Beiden zijn gediplomeerde psychologen. De krant NRC onderzocht het fenomeen en sprak met enkele betrokkenen.

Zware problemen

Professor in de ehealth Marjolijn Sorbi maakt bij NRC een duidelijk onderscheid tussen lichtere problemen die te maken hebben met levensstijl enerzijds en zwaardere psychologische problemen anderzijds. Ook de YouTubepsychologen zelf raden kijkers in hun video’s aan om indien nodig contact op te nemen met hun huisarts, die hen kan doorverwijzen.

Video’s zijn nuttig voor bepaalde problemen, “maar YouTube is niet het kanaal om mensen te trekken die tegen het randje van psychische problemen aanzitten of die vastlopen met zulke problemen. Het is daarom essentieel dat video’s over verder reikende psychologische onderwerpen steeds wijzen op het belang van een consult bij de huisarts”, aldus Sorbi.

“Soms storten mensen hun hele hart uit in mijn inbox”, zegt Edriouch. “Of ze vragen of ze bij mij in behandeling kunnen.” Ze stuurt hen door naar hun huisarts, klinkt het.