Wat is een ‘fidget spinner’ eigenlijk?

AFP / Getty

De ‘fidget spinner’ bestaat al heel lang en is nu plots razend populair. Maar wat is het eigenlijk?

De ‘fidget spinners’ zijn kleine hebbedingetjes die in je handpalm passen. In het midden zijn er kogellagers die je tussen je duim en middenvinger houdt. Om het speeltje te doen draaien, moet je met een andere vinger een zetje geven aan een van de drie bobbels. Je zou dan een zoemend geluid moeten horen.

Veel geld kwijt

De ‘fidget spinner’ werd twintig jaar geleden bedacht door Catherine Hettinger, als bezigheidstherapie voor haar dochter. Maar geen enkele speelgoedproducent wou met haar in zee gaan. Ze vernieuwde haar dure patent van 400 euro niet, waardoor de vrouw nu heel wat inkomsten misloopt. Catherine heeft het tegenwoordig blijkbaar moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.

Medisch doel

Het speeltje was oorspronkelijk bedoeld om hyperactieve, angstige of autistische kinderen te helpen ontspannen. Het zou volwassen ook helpen om zich beter te concentreren, maar wetenschappers zijn het daar niet allemaal mee eens. Andere experts zien het gadget namelijk eerder als een afleiding en hameren erop dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het kinderen met ADHD of autisme helpt.

Dopamine

Tony Lloyd, de oprichter van de ADHD Foundation, gelooft wel in de medische waarde van het speeltje. In een interview met ‘The Independent’ stelt hij dat de ‘fidget spinner’ ADHD-patiënten kan helpen omdat het hun nood aan beweging vervult. Zo blijven de hersenen dopamine produceren, wat goed is voor de concentratie en het geheugen.

Storend geluid

Sommige Amerikaanse scholen hebben de ‘fidget spinners’ ondertussen al verbannen mdat het te veel geluid maakt. Lloyd heeft daar begrip voor. Zeker als iedereen in de klas aan zijn speeltje draait, kan het zoemend geluid storend zijn.

Een ‘fidget spinner’ bestaat in verschillende kleuren en sommige geven zelfs licht. Op het internet kan je steeds meer filmpjes zien over leuke trucs die je kan uitvoeren met het speeltje.