Hoe kies je de beste rij uit om aan te schuiven in de supermarkt?

AFP / G.GOBET

Iedereen kent het: aanschuiven in de supermarkt en dan de verkeerde rij nemen. Dat is ongelooflijk frustrerend. Wiskundigen hebben nu achterhaald wat je moet doen om de juiste kassa te kiezen. 

Ons gezond verstand mag ons dan wel vertellen om aan te schuiven aan de kortere wachtrij, maar is er eigenlijk een goede wetenschappelijke reden voor?

Kortste rij is niet altijd de snelste

Je mag niet aannemen dat de kortere wachtrij sowieso de snelste is. Wiskundigen hebben een oplossing voor dit raadsel gevonden, meldt The Sun.  In plaats van de kortste rij te kiezen, moet je kijken naar de boodschappen die de mensen meehebben. Schuiven ze aan met volgepropte winkelkarren of met half volle manden? Ga dus voor de rij waar mensen minder boodschappen hebben. Als alle kassiers even efficiënt werken komt het voor de wachttijd er enkel op neer hoeveel de mensen aangekocht hebben.

Links boven rechts verkiezen

De meeste mensen zijn rechtshandig en kiezen daarom dus automatisch voor de rechtse wachtrij. Ga dan misschien eens voor de linkse. Je moet je niet beschaamd voelen om de kassiers te evalueren op vlak van snelheid. Kletsen ze veel? Zijn ze een beetje onhandig? Zijn ze nieuw en kennen ze de apparatuur niet zo goed? Al deze factoren hebben effect op de wachttijd.

Mocht je nog steeds niet zeker zijn waar je moet aanschuiven, dan is het aangewezen om voor de kortere rij te gaan, want zonder al die observaties te maken is dat nog steeds je beste kans.