Mexicaan ontwerpt beha die kanker opspoort

Eva beha
Facebook Higia Technologies en Facebook Julián Ríos Cantú

De 18-jarige Julián Ríos Cantú uit Mexico heeft een bijzondere beha ontworpen. Het kledingstuk kan gemakkelijk en snel borstkanker opsporen.

Vijf jaar geleden werd bij de moeder van Julián Ríos Cantú borstkanker vastgesteld. Omdat de diagnose laat was gesteld, werden beide borsten geamputeerd en verloor de vrouw bijna haar leven. Ook Julián ging destijds door een moeilijke periode. Toen hij achteraf las dat één vrouw op acht ooit geconfronteerd wordt met borstkanker, wilde hij daar iets aan doen.

De Mexicaanse jongen richtte daarom samen met enkele vrienden het bedrijf Higia Technologies op en ontwikkelde een beha die borstkanker al in een vroeg stadium kan opsporen. Dankzij sensoren wordt de temperatuur, vorm en het gewicht van de borsten gemeten. Wanneer iemand een tumor heeft, stroomt daar meer bloed naartoe. De beha zal een waarschuwing sturen als het zorgwekkende veranderingen waarneemt. Via een app kan de draagster van de beha de resultaten opvolgen.

Award

De beha, die de naam Eva kreeg, is momenteel nog in een testfase, maar de 18-jarige CEO hoopt dat ze binnen twee jaar ook effectief op de markt kan komen. Het project won al de eerste prijs van de prestigieuze Global Student Entrepreneur Awards (GSEA). Julián en zijn vrienden streken 18.000 euro op, waarmee ze hun project verder kunnen zetten.