Valtteri Bottas (Mercedes) boekt eerste GP-zege in Rusland

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Fin Valtteri Bottas (Mercedes) heeft vandaag de Grote Prijs van Rusland gewonnen, de vierde manche in het WK Formule 1. Stoffel Vandoorne eindigde op de veertiende plaats. De 27-jarige Bottas had op het circuit van Sotsji na een spannende strijd aan de finish minder dan een seconde voorsprong op de Duitser Sebastian Vettel (Ferrari), die vanop de pole was gestart. De Fin Kimi Räikkönen (Ferrari) vervolledigde het podium. De Brit Lewis Hamilton (Mercedes) werd vierde, de Nederlander Max Verstappen (Red Bull) vijfde. Voor Bottas is het in 81 GP-deelnames pas de allereerste overwinning uit zijn carrière.

In de tussenstand van het WK vergroot Vettel zijn voorsprong op eerste achtervolger Hamilton.

Stoffel Vandoorne startte vandaag door een gridstraf na een nieuwe motorwissel vanaf de twintigste en laatste plaats. De West-Vlaming stuurde zijn McLaren na een solide wedstrijd naar plaats 14. In de openingsmanche in Australië was Vandoorne dertiende geworden. Daarna volgde een opgave in China en verscheen hij door nieuwe problemen met zijn bolide niet aan de start in Bahrein.

Dat laatste overkwam Fernando Alonso, ploegmaat van Vandoorne, vandaag. Tijdens de formatieronde stond zijn McLaren plots stil. De tweevoudige wereldkampioen mocht meteen, nog voor de echte start, inpakken en haalde zo voor de vierde opeenvolgende keer dit seizoen de finish niet.

Ook voor de Fransman Romain Grosjean (Haas) en de Brit Jolyon Palmer (Renault) zat de race er al snel op. Zij botsten kort na de start en moesten opgeven. Vervolgens kwam de safetycar vier ronden de baan op, waarna het racegeweld kon losbarsten. Omdat Vandoorne niet reglementair uitweek voor de botsende Grosjean en Palmer, kreeg hij overigens een tijdstraf van vijf seconden.

De volgende Grote Prijs wordt over twee weken (14 mei) in het Spaanse Barcelona gereden.

bron: Belga