OH Leuven vecht voor behoud tegen Lommel United

Toon Lenaerts en Jovan Kostovski vechten een luchtduel uit
Belga / K. Van Accom

Op een jaar tijd dreigt OH Leuven van eerste klasse naar de hoogste amateurafdeling te tuimelen. Als de zwalpende fusieclub vanavond verliest van Lommel United is de tweede opeenvolgende degradatie een feit.

Eigenlijk is het een half mirakel dat de Limburgers nog een kans hebben om zich te handhaven in eerste klasse B. Lommel sloot de reguliere competitie als hekkensluiter af met twaalf punten achterstand op OH Leuven, maar door het competitieformat in de Proximus League kan de club zich vanavond alsnog redden. In de nacompetitie lijkt Lommel verrezen, getuige de 10 op 15 die de groen-witten de voorbije weken neerzetten.

De Limburgers zijn daarmee de beste ploeg van de play-downs, wat niet gezegd kan worden van OHL. Door een 1-0 nederlaag in Tubeke vorig weekend moeten de Leuvenaars vanavond bibberen en beven. Voor het seizoen stelde het bestuur een terugkeer naar de Jupiler Pro League voorop, maar nu dreigt de tweede degradatie op rij. De fusieclub heeft wel het voordeel dat het op de slotspeeldag thuis mag spelen, en dat het genoeg heeft aan één punt.

Dat de zenuwen strak gespannen staan, bewijst de manier waarop OHL er alles aan doet om Soufiane El Banouhi aan de aftrap te krijgen. De verdediger werd uitgesloten tegen Tubeke en is geschorst, maar de Leuvenaars tekenden beroep aan. Vandaag kennen ze het verdict. Eerder lieten ze ook al scheidsrechter Wesley Alen, die in Lommel geboren werd, vervangen door Serge Gumienny.

Zowel Lommel als OHL kunnen zich bij een verkeerde afloop mogelijk alsnog handhaven in het betaald voetbal, op voorwaarde dat Moeskroen geen licentie krijgt. De Henegouwers moeten zich op 5 mei verdedigen voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport