Zeebrugge rondt kaap van 2.000 havenarbeiders

door
Belga
Leestijd 1 min.

De haven van Zeebrugge telt 2.055 erkende havenarbeiders, een record. Dat melden de Centrale der werkgevers Zeebrugge (Cewez) en de havencel APZI (Association Port of Zeebrugge Interests) donderdag. De jongste jaren en maanden kwamen er honderden havenarbeiders bij, vooral dankzij de arbeidsintensieve autoafhandeling. De voorbije jaren steeg het aantal havenarbeiders fors, met enkele honderden per jaar. Dat resulteert nu in het recordaantal van 2.055 arbeiders. Als de bedienden, logistieke werknemers, gelegenheidsarbeiders en vaklui op de loonlijst van Cewez meegeteld worden, gaat het om ruim 2.700 werknemers. En begin dit jaar werd zelfs nog een nieuwe werfreserve aangelegd van een 200-tal kandidaat-havenarbeiders.

De sterke cijfers zijn vooral te danken aan de wagenafhandeling, die heel arbeidsintensief is. In 2016 werden 2,78 miljoen wagens verscheept, een absoluut record. Maar ook de roro-diensten (roll-on-roll-of) doen het goed, met ook daar enkele recordcijfers de jongste jaren.

"Hiermee wordt de positieve ondertoon die in Zeebrugge opnieuw de bovenhand heeft, bevestigd. Vele nieuwe initiatieven kondigen zich aan: nieuwe maritieme diensten zijn een feit of gaan binnenkort van start, de havenondernemingen bereiden zich voor op verdere groei, de vraag naar bijkomende bedrijventerreinen en haventerminals neemt toe, grotere schepen worden besteld", aldus Cewez en APZI.

bron: Belga