Spanning rond Noord-Korea - Washington zet in op dialoog, maar houdt militaire oplossing achter de hand

door
Belga
Leestijd 2 min.

"De Verenigde Staten blijven open voor onderhandelingen om de stabiliteit en een vreedzame denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland te bereiken, maar blijven eveneens bereid om onszelf en onze bondgenoten te beschermen." Dat heeft het Witte Huis gemeld na een briefing aan de Amerikaanse senatoren over Noord-Korea op woensdag. Volgens een hoge verantwoordelijke zouden de VS bovendien onderzoeken of ze Noord-Korea opnieuw op de lijst kunnen zetten van landen die het terrorisme ondersteunen "Eerdere inspanningen om de onwettelijke wapenprogramma's en ballistische tests van Noord-Korea een halt toe te roepen, zijn mislukt. Met elke provocatie, zet Noord-Korea de stabiliteit in Noordoost-Azië op het spel, en groeit de dreiging tegen onze bondgenoten en de VS", aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, minister van Defensie James Mattis en directeur van de Nationale Inlichtingen Dan Coats in een gezamenlijk persbericht.

"De benadering van de president moet druk zetten op Noord-Korea om zijn nucleaire, ballistische en proliferatieprogramma's te ontmantelen, door strengere economische sancties en het behoud van diplomatieke maatregelen met onze bondgenoten en regionale partners", stellen de drie hoge verantwoordelijken. "We zetten verantwoordelijke leden van de internationale gemeenschap aan om de druk op Noord-Korea te verhogen om het regime te overtuigen tot een de-escalatie te komen, en terug te keren naar het pad van de dialoog". Toch sluit het Witte Huis een militaire interventie niet uit. "We blijven open voor onderhandelingen, maar blijven ook bereid om onszelf en onze bondgenoten te verdedigen."

Volgens een hoge verantwoordelijke in het Witte Huis bekijken de VS bovendien de mogelijkheid om Noord-Korea opnieuw op de lijst van staten te zetten die het terrorisme ondersteunen. Pyongyang stond eerder al op de lijst, maar werd er in 2008 door ex-president George W. Bush weer afgehaald. Vandaag bestaat de lijst uit Iran, Syrië en Soedan.

Die landen krijgen Amerikaanse sancties opgelegd. Het gaat dan onder meer over de beperking van Amerikaanse buitenlandse assistentie, een ban op de export en verkoop van defensiemateriaal, een controle op de export van goederen voor tweeërlei gebruik (goederen die in de civiele industrie worden gebruikt, maar ook voor militaire functies worden ingezet) en diverse financiële en andere beperkingen, legt nieuwswebsite Washington Examiner uit.

Bron: Belga