WWF wil duurzaam hout aan de man brengen

Bos
Foto Pixabay

Het WWF wil dat we meer duurzaam hout kopen. De milieuorganisatie start daarom volgende dinsdag een campagne.

Hout is een van de meest interessante hernieuwbare en milieuvriendelijke grondstoffen waarover de mens beschikt, op voorwaarde dat de bossen verantwoord beheerd en geëxploiteerd worden. Om te garanderen dat hout afkomstig is van duurzaam beheerd bos, bestaat het label van het Forest Stewardship Council (FSC). Dat label dekt nu al ongeveer 196 miljoen hectare bos. De bedrijven die verantwoordelijk zijn voor FSC-bossen moeten aan allerhande normen voldoen.

Bekendheid

WWF en FSC willen dat label beter bekend maken in ons land. Slechts 42% van de Belgen kent het. Dat is veel minder dan in andere landen. Het doel is dat na de affichecampagne de helft van de Belgen op de hoogte is. Dat kondigden beide organisaties gisteren aan tijdens een persconferentie in het Zoniënwoud.

Ook Brico, Casa en Carrefour werken mee. Zij opteren bij de keuze van hun assortiment maar ook bij de communicatie naar de klanten al voor FSC-hout.

Ontbossing

“Voor WWF is FSC het beste certificeringssysteem om een ecologisch, sociaal en economisch verantwoord beheer van bossen te verzekeren”, legt Koen Stuyck van WWF België uit. “In de tropen is FSC een sterk middel tegen ontbossing en degradatie van bossen. Om verduurzaming van de houtkap ook in de tropen rechtstreeks te stimuleren moet de vraag naar FSC-hout hier groeien.”

Tijdens de campagne kunnen mensen zich inschrijven voor een wedstrijd op wwf.be en waardebonnen winnen voor de aankoop van FSC-producten bij de deelnemende bedrijven.