Witte Huis noemt blokkering decreet sanctuary cities "flagrante buitensporigheid"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Witte Huis heeft de blokkering van het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump over de financiering van de zogenaamde "sanctuary cities" dinsdagavond (plaatselijke tijd) in een mededeling een "flagrante buitensporigheid door slechts één, niet verkozen, districtsrechter" genoemd. Een federale rechter blokkeerde gisteren tijdelijk de maatregel van Trump om geen federale middelen meer toe te kennen aan de "sanctuary cities", de steden die weigeren om illegale immigranten over te dragen aan de autoriteiten. Hij ging daarmee in op de vraag van Santa Clara en San Francisco om het decreet te blokkeren zolang hun dossier door de rechtbank wordt behandeld.

"Federale financiering die geen zinvolle link heeft met de immigratiehandhaving kan niet in gevaar komen enkel omdat een autoriteit een strategie rond die handhaving kiest waarmee de president niet akkoord gaat", stede rechter William H. Orrick. "Het arrest van vandaag ondermijnt het geloof in onze legaal systeem en doet ernstige vragen rijzen bij het 'shoppen' van het circuit", aldus het Witte Huis, dat zo impliceert dat de rechter van het hof van beroep voor het negende circuit vooringenomen was. "Maar we hebben er vertrouwen in dat we uiteindelijk zullen zegevieren voor het Hooggerechtshof, net zoals we zullen zegevieren in onze wettelijke inspanningen om de immigratiebeperkingen op te leggen om terroristen buiten de Verenigde Staten te houden."

"San Francisco en dergelijke steden zetten het welzijn van criminele aliens voor de veiligheid van onze burgers, en de functionarissen die dit beleid hebben toegelaten, hebben het bloed van dode Amerikanen aan hun handen", aldus nog de mededeling. "Dit onterechte arrest van de rechter van San Francisco is een geschenk voor de criminele bendes en kartels in ons land. Ze moedigen de ergste vormen van mensenhandel en sekshandel aan en brengen duizenden onschuldige levens in gevaar."

Stafchef van het Witte Huis Reince Priebus verklaarde eerder ook al aan CNN dat "het negende circuit gek aan het worden is" ("is going bananas"), en stelde dat het absurd is dat een administratie geen "redelijke beperking kan opleggen over hoe haar geld wordt besteedt".

bron: Belga