Nieuwste attractie in Pairi Daiza: drie Sumatraanse orang-oetans

Nieuwste attractie in Pairi Daiza: drie Sumatraanse orang-oetans

In het dierenpark Pairi Daiza kunnen drie orang-oetans – Ujian (22 jaar), Sari (13 jaar) en hun eenjarige baby Berani – vanaf vandaag bezocht worden door het grote publiek. De familie orang-oetans werd een maand geleden vanuit de Duitse Zoo Heidelberg overgebracht naar Pairi Daiza in Bruggelette (Henegouwen). Dat heeft de uitbater van het dierenpark woensdag in een persbericht bekendgemaakt. Het jonge gezinnetje huist in de Temple des Fleurs, een Jaïn-tempel opgetrokken uit tonnen wit marmer waar 800 beeldhouwers in India zes maanden lang aan gewerkt hebben. Er waren nog eens zes maanden nodig voor de plaatsing in Pairi Daiza. Het verblijf van de nieuwe bewoners telt meer dan 1.400 vierkante meter aan binnen en buitenruimte en biedt klimmogelijkheden tot 8 meter hoog.

De Sumatraanse orang-oetan uit Indonesië is één van de twee soorten van orang-oetans en deze soort wordt beschouwd als ernstig met uitsterven bedreigd. Bij de laatste telling (2004) werden er slechts 7.300 in het wild geteld.

Tegenover zijn Borneose soortgenoot, worden de Sumatraanse orang-oetans beschouwd als socialer. De Sumatraanse orang-oetan wordt gekenmerkt door zijn rosse vacht, lange armen en benen en beweeglijke duimen die hem in staat stellen om werktuigen te bouwen waarmee hij makkelijker aan voedsel kan geraken of honing uit een bijennest kan prutsen.

bron: Belga