Discussies over stabiliteitsprogramma lopen vast in Overlegcomité

door
Belga
Leestijd 1 min.

De verschillende regeringen van het land zijn het vandaag nog niet eens geraakt over het stabiliteitsprogramma 2017-2020 dat aan de Europese Unie moet worden overgemaakt. Dat bleek na het Overlegcomité. De ministers van begroting zetten de gesprekken later op de dag voort. Vrijdag verwacht de EU de nodige documenten van ons land. Afgaand op de verklaringen van Waals minister-president Paul Magnette (PS) lopen de gesprekken vooral vast tussen de federale en de Waalse regeringen. "We zijn het totaal oneens op begrotingsvlak", stelde hij fors bij het buitengaan.

Volgens Magnette focust de centrumrechtse regering-Michel te veel op de Europese eisen. "De federale regering is voor een fors besparingsbeleid. Wij denken daarentegen dat je kritisch in dialoog moet durven gaan met Europa en zeggen: 'neen, we willen dit beleid niet'."

Concreet wil Wallonië strategische investeringsuitgaven - zoals bijvoorbeeld de Waalse Marshallplannen en de financiering van ziekenhuizen - uit de berekeningen van het begrotingstekort houden. Ze zorgen immers voor het aanzwengelen van de economie, argumenteert Magnette. De federale regering kan dat vandaag al met tijdelijke uitgaven rond veiligheid en de asielcrisis. In totaal zou Wallonië zo 317 miljoen euro buiten beschouwing willen houden bij de berekening van het tekort.

Langs federale kant liet begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) verstaan dat onderzocht wordt hoe investeringen budgettair in rekening genomen moeten worden. "Maar in afwachting moeten we de Europese criteria respecteren", besloot ze.

bron: Belga