Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel op werkbezoek in Suriname

Een elfkoppige delegatie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in Brussel, onder leiding van Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld), brengt deze week een werkbezoek aan Suriname. De regering van de Zuid-Amerikaanse republiek wil nauwer met ons land samenwerken op vlak van onderwijs en cultuur. Daarnaast staat ook de ondertekening van twee stedenbanden op de agenda. Als voormalige kolonie van Nederland heeft ook Suriname het Nederlands als officiële taal. Naast het Nederlands wordt door de verschillende bevolkingsgroepen in de dagelijkse omgang nog een grote verscheidenheid aan andere talen gesproken. Veel schoolkinderen spreken thuis dus geen Nederlands.
“Suriname en België kunnen van elkaar leren hoe kinderen die thuis geen Nederlands spreken, toch zo effectief mogelijk kunnen worden onderwezen”, zegt Vanhengel in een persbericht, afkomstig van het ministerie van Onderwijs in Suriname.
Afgelopen maandag bracht Vanhengel al een beleefdheidsbezoek aan Robert Peneux, de Surinaamse minister van Onderwijs. Die sprak de hoop uit met Belgische hulp de lerarenopleiding in hoofdstad Paramaribo te kunnen moderniseren. Vanhengel zei daarin een rol weggelegd te zien voor de Erasmushogeschool in Brussel.
Ons land zet zich overigens al verscheidene jaren in voor kwaliteitsverbetering van het Surinaamse onderwijs. Zo is er in Paramaribo een permanente missie van de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand (VVOB).
De VGC had de voorbije twee dagen ook al een ontmoeting met het Surinaamse parlement en bezocht scholen en overheidsinstellingen in het district Marowijne. De missie wordt woensdag afgesloten met een bezoek aan het district Saramacca.

bron: Belga