Jupiler Pro League - Lierse dient leider Union eerste nederlaag toe, Standard opnieuw onderuit

In Play-off IIa is Union Sint-Gillis dinsdagavond op de vijfde speeldag tegen een eerste nederlaag aangelopen. In het Koning Boudewijnstadion kwam collega-tweedeklasser Lierse met 1-3 winnen. Lierse kwam op het veld van de leider na negentien minuten op voorsprong met een kopbaldoelpunt van Frédéric Frans (0-1). Na de pauze verdubbelde goudhaantje Manuel Benson (65.) de voorsprong van de bezoekers en via Elgabas liepen de Lierenaars zelfs tot 0-3 uit. Die score was overdreven en een minuut later milderde Martens nog tot 1-3. Ondanks de nederlaag blijft Union met tien punten uit vijf wedstrijden wel aan de leiding in de groep, maar mogelijk moeten ze hun leidersplaats woensdag afstaan aan KV Mechelen, dat één punt minder telt en in eigen huis Sint-Truiden ontvangt. De Truienaars kunnen dan bij een zege op gelijke hoogte van Union komen. Lierse is momenteel vierde met zes punten.

In de tweede wedstrijd in Play-off IIa is Standard opnieuw tegen een nederlaag aangelopen. Deze keer was Waasland-Beveren met 0-2 te sterk. De 5.490 betalende toeschouwers op Sclessin zagen hoe de Rouches net voor het halfuur achterin aan het klungelen gingen. Kostas Laifis haalde Alessandro Cerigioni neer in de zestien en werd daarvoor uitgesloten, doelman Jean-François Gillet hield zijn team recht met een redding op de elfmeter van Julian Michel. Standard stond nog meer dan een uur met een man minder en vlak na de pauze viel de tegentreffer dan toch via de Fin Valtteri Moren (53.). De Rouches beëindigden de wedstrijd nog met negen na een tweede gele kaart voor Goreux, in de slotfase duwde Zinho Gano het mes nog wat dieper in de wonde door de 0-2 hard in de kruising te schieten. Ook na het ontslag van Aleksandar Jankovic is dit Standard doodziek en sleept de club zich naar het einde van de competitie. Met twee op twaalf staan ze dan ook troosteloos op de laatste plaats.

In Play-off IIb is KV Kortrijk met 2-3 gaan winnen op het veld van Roeselare. De tweedeklasser zit nog steeds zonder zege in deze play-offs, maar klom tegen Kortrijk wel al snel op voorsprong via een treffer van KVK-huurling Lukas Van Eeno (11.). Met twee treffers zorgde Stijn De Smet (20. en 30.) voor een 1-2 ruststand op Schiervelde. Van Eenoo leek in de slotfase met de gelijkmaker (2-2) nog een punt uit de brand te slepen, Andriy Totovytsky besliste er in de laatste minuut van de reguliere speeltijd anders over (2-3). KVK klimt met acht punten voorlopig naar de tweede plaats, op vier punten van Racing Genk. Roeselare is met amper één punt laatste.

Woensdagavond (20u30) staan met Eupen - Racing Genk en Moeskroen - Lokeren de overige twee wedstrijden op het programma.