Duizenden cipiers krijgen cursus tegen radicalisering

Duizenden cipiers krijgen cursus tegen radicalisering

De ongeveer 7.000 medewerkers in de Belgische gevangenissen krijgen een opleiding om de radicalisering van gevangenen op te merken en aan te pakken. Tot dusver konden nog maar enkele honderden cipiers, directeurs en psychosociale medewerkers zo’n gespecialiseerde opleiding volgen, schrijft De Tijd dinsdag. Alleen nieuwe cipiers krijgen ook al cursussen “radicalisering” en “islam” in hun basisopleiding. Maar omdat de radicaliseringsgolf zo groot is in de gevangenissen zullen alle personeelsleden die dagelijks in aanraking komen met de gevangenen, zo’n opleiding moeten volgen.
Om dat georganiseerd te krijgen zullen de duizenden andere cipiers niet in de gewone opleidingsinstellingen les volgen. Voor hen wordt een e-learningmodule over radicalisering ontwikkeld, aldus minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in een parlementair antwoord aan senator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld).
Het gevangeniswezen kreeg onder andere geld van Europa om het personeel beter op te leiden.
De Staatsveiligheid meent dat er momenteel een 450-tal gedetineerden zijn met uiteenlopende risicoprofielen in islamradicalisering. De voorbije twee jaar werden liefst 300 gevallen van radicalisering in onze gevangenissen gesignaleerd.

bron: Belga