Belg verdoezelde mee gevaren onkruidverdelger Monsanto

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse chemiereus Monsanto schreef zelf wetenschappelijke studies en zocht "geloofwaardige" wetenschappers om hun naam op dat onderzoek te zetten. Doel: voor­komen dat de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup verboden zou worden. De Belg Mark Martens speelde een cruciale rol, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg dinsdag. Door een nieuwe Europese wet moet Monsanto toelating krijgen om in alle EU-lidstaten glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Roundup, verder te mogen verkopen. Enkele studies wijzen echter op gezondheidsrisico's: glyfosaat zou schade aan het DNA en in het ergste geval kanker veroorzaken.

Uit interne mails blijkt nu dat het bedrijf altijd naar geloofwaardige wetenschappers heeft gezocht die glyfosaat willen verdedigen. Monsanto schreef ook zelf wetenschappelijke studies en zocht "geloofwaardige" wetenschappers om hun naam op dat onderzoek te zetten. Een van de wetenschappers die in de mails genoemd worden is de Belg Mark Martens. De toxicoloog in dienst van Monsanto kreeg in 1999 de opdracht om James Parry, een vermaarde professor uit Wales, te betalen om hem positief onderzoekswerk te laten doen over glyfosaat.

De mails zijn openbaar gemaakt op bevel van een rechter in de VS, naar aanleiding van een rechtszaak die tientallen boeren aanspanden tegen Monsanto. Het bedrijf zelf laat weten dat de mails uit hun context zijn gerukt en dat het nooit zelf studies heeft geschreven.

Martens, die Monsanto in 2004 verliet en nog werkt als consultant van chemiebedrijven, wilde niet reageren.

bron: Belga