Saoedi-Arabië verkozen in VN-Commissie voor Vrouwenrechten

De Verenigde Naties hebben vrijdag niemand minder dan Saoedi-Arabië verkozen tot lid van de VN-Commissie voor Vrouwenrechten. Die verkiezing kan op weinig bijval rekenen: het salafistische koninkrijk behoort tot de meest misogyne landen ter wereld. De commissie moet zich inspannen voor “het promoveren van gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen”. De verkiezing van Riyad “is als het benoemen van een pyromaan tot chef van de brandweer”, reageerde Hillel Neuer, directeur van de ngo UN Watch. De Verenigde Naties sturen aldus het signaal uit “dat alles te koop is voor petro-dollars en politiek gewin”.
De Vrouwenrechtencommissie omvat 45 landen.

Saoedi-Arabië werd verkozen bij een geheime stemming door de 54 leden van ECOSOC, de Economische en Sociale Raad. Riyad kreeg de goedkeuring van 47 van de 54 leden. Van die 47 zijn er minstens 15 stemmen van de 22 “democratische landen” die ECOSOC telt. Onder die 22 zijn België, een rist andere Europese landen en de Verenigde Staten.
Overigens kregen de Saoedi’s met 47 stemmen het kleinste aantal van de kandidaten. Andere bedenking: het aantal kandidaten voor een zitje viel samen met het aantal te begeven zitjes.

bron: Belga