Klacht bij Internationaal Strafhof tegen Filipijnse president wegens massamoord

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een Filipijnse advocaat heeft klacht ingediend bij het Internationaal Strafhof (ICC) tegen president Rodrigo Duterte wegens misdaden tegen de mensheid. Jurist Jude Josue Sabio overhandigde naar eigen zeggen in Den Haag documenten die de verantwoordelijkheid van Duterte en elf hoge Filipijnse ambtenaren voor de dood van duizenden drugsdealers of -verslaafden moet staven. De raadsman vertegenwoordigt een zelfverklaarde huurmoordenaar van Duterte, terwijl die nog burgemeester was van de Zuid-Filipijnse stad Davao. Volgens de advocaat zou Duterte in de strijd tegen de drugscriminaliteit duizenden personen hebben laten vermoorden sinds zijn machtsovername in juni 2016. Het is de eerste keer dat een Filipijns staatshoofd wordt beschuldigd van misdaden tegen de mensheid.

Presidentieel woordvoerder Ernesto Abella verklaarde dat de klacht niets meer is dan een poging om de Filipijnse regering in diskrediet te brengen. Abella zei dat het ICC een zaak pas in behandeling kan nemen nadat alle nationale rechtsmiddelen zijn uitgeput, overeenkomstig de algemeen erkende regels van internationaal recht. "Het is een cynische poging tegen de hervormingsgezinde agenda van Dutertes administratie en de verbetering van de levenssituatie van de Filipijnse bevolking", voegde hij eraan toe.

Hoofdaanklaagster Fatou Bensouda is niet verplicht op basis van dergelijke declaraties gerechtelijke stappen te ondernemen. Maar aan de andere kant uitte ze eerder al haar bezorgdheid over berichten van doodseskaders op de Filipijnen.

Terwijl Dutertes oorlog tegen drugs internationaal wordt veroordeeld, tonen lokale enquêtes aan dat de meeste Filipino's de anti-misdaadcampagne steunen.

bron: Belga