Franse presidentsverkiezingen – Wall Street opgelucht over Franse uitslag

Franse presidentsverkiezingen - Wall Street opgelucht over Franse uitslag

De beurzen in New York zijn maandag stevig in de plus gesloten. Op Wall Street is net als in Europa opgelucht gereageerd op de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Amerikaanse beleggers kregen verder weer een voorraad bedrijfsresultaten te verwerken, en volgens analisten zijn ze positief over het feit dat president Donald Trump deze week details zou geven over zijn belastinghervorming. De Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent hoger op 20.763,89 punten. De bredere S&P 500 steeg eveneens 1,1 procent tot 2374,15 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq dikte 1,2 procent aan tot 5983,82 punten. Eerder op de dag toonden de beurzen in Europa al forse winsten.
De Franse verkiezingsuitslag wordt alom gezien als goed nieuws voor de eurozone. Volgens verschillende peilingen lijkt de sociaal-liberaal Emmanuel Macron nu op een overwinning af te stevenen in de beslissende tweede ronde, ten koste van tegenstander Marine Le Pen van het nationalistische Front National.
Daarnaast kijken de bedrijven en dan vooral de banken uit naar de deregularisering die president Donald Trump in gang heeft gezet. Zo tekende hij voor het weekend nog twee decreten waarin hij aanpassingen doorvoert van de Dodd-Frank-belastinghervorming, die door Trumps voorganger Barack Obama in het leven werd geroepen om de VS beter te beschermen tegen financiële crisissen.
De Dow werd aangevoerd door de grote financiële fondsen JPMorgan en Goldman Sachs, die aangemoedigd door het verkiezingsnieuws tot 3,5 procent meer waard werden.
De euro werd verhandeld voor 1,0869 dollar, tegen 1,0861 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 49,21 dollar. Brentolie zakte ook 0,8 procent, naar 51,53 dollar per vat.

bron: Belga