De Croo bezoekt centrum voor gezinsplanning op grootste markt van West-Afrika

De Croo bezoekt centrum voor gezinsplanning op grootste markt van West-Afrika

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft maandag op de markt van Dantokpa in Benin, de grootste markt in open lucht van West-Afrika, een bezoek gebracht aan de Association Béninoise pour la Promotion de la Famille (ABPF). Die ngo werkt met meisjes die op de markt staan rond gezinsplanning. De Croo is in Benin voor een vierdaags werkbezoek rond de seksuele en reproductieve gezondheid van vrouwen en meisjes. VN-goodwill ambassadeurs Goedele Liekens en Axelle Red reizen met hem mee. De markt van Dantokpa in Cotonou, de economische hoofdstad van Benin, is meer dan 20 hectare groot en breidt zich voortdurend uit. De handelsplaats krijgt dagelijks meer dan een miljoen kopers over de vloer. Het merendeel van de verkopers op de markt zijn vrouwen. Zij brengen er onder meer gekleurde stoffen, landbouwproducten, likeur en cosmetica aan de man. Op de markt werken veel jonge meisjes als ambulante verkoopsters. Veel van hen brengen er de nacht door, waardoor ze blootgesteld zijn aan risico’s als seksuele uitbuiting, ongewenste zwangerschappen en clandestiene abortussen.

Het is net met die meisjes dat de ABPF aan de slag gaat. De organisatie probeert hun aandacht te trekken met animatie, zoals sketches over de problematiek, en rijdt rond met een mobiele kliniek die hen informatie verstrekt, voorziet van anticonceptie, ziektes opspoort en meisjes met HIV/aids verder opvolgt. Maandag kreeg de minister een aantal van die sketches te zien. De Croo nam, samen met Axelle Red en Goedele Liekens, ook een kijkje in de mobiele kliniek. De minister drukte na afloop de meisjes op het hart van op hun strepen te staan wat seksuele rechten betreft. “Als je niet wil, zeg je neen”, aldus De Croo.

In Benin trouwt 11 procent van de meisjes voor ze 15 zijn. Zeventien procent van de meisjes krijgen er hun eerste kind voor hun vijftiende. slechts 18 procent van de vrouwen die er nood hebben aan anticonceptie, heeft toegang daartoe. Onveilig uitgevoerde abortussen zijn er verantwoordelijk voor 15 procent van het aantal moedersterftes. Benin is het zesde belangrijkste partnerland van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

bron: Belga