Franse presidentsverkiezingen – Franse kiezers schuiven aan in Brussels Expo

Franse presidentsverkiezingen - Franse kiezers schuiven aan in Brussels Expo

De Franse presidentsverkiezingen zijn ook in Brussel volop aan de gang. Aan de ingang van Brussels Expo is het omstreeks 11.00 uur aanschuiven voor de kiezers. Van 8.00 tot 19.00 uur kunnen de Fransen die in Brussel wonen er hun stem uitbrengen. Dat kunnen ze ook in een tweede stembureau in het Consulaat-generaal van Frankrijk in de Regentlaan. Na de aanslag op de Parijse Champs Elysées van afgelopen donderdag zijn de veiligheidsmaatregelen aan de stembureaus in Frankrijk erg streng en ook aan Brussels Expo zijn de agenten en het leger nadrukkelijk aanwezig voor een vlot verloop.
In totaal wonen er in België zowat 91.500 stemgerechtigde Fransen, van wie 46.000 in Brussel. Vanwege de grote opkomst die verwacht wordt, werd een stembureau geopend in een paleis van Brussels Expo.

Voor de Fransen in België blijft de presidentiële verkiezing een belangrijke gebeurtenis in het thuisland. “We willen toch mee beslissen over wat er in ons land gebeurt, want op een dag keren we zeker terug”, vertelt Caroline Monterrat. “We weten niet echt wat er zal gebeuren en dus hebben we toch wat schrik, maar we hopen vooral dat het niet Le Pen wordt.”

Toch heeft niet elke kiezer een gedecideerde mening. “Ik heb de indruk dat het weinig zal veranderen en wist eigenlijk niet goed voor wie te stemmen”, vertelt Remi Charavel. “Ik twijfelde tussen twee personen en heb er dan maar eentje gekozen. Eerlijk gezegd, heb ik de campagne niet echt gevolgd.”

bron: Belga