Jambon pakt agressie tegen artsen aan met omzendbrief naar lokale politiezones

Jambon pakt agressie tegen artsen aan met omzendbrief naar lokale politiezones

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil iets doen aan het probleem van de agressie tegen artsen. Een van de komende weken verstuurt hij een omzendbrief naar alle lokale politiezones in ons land. Bedoeling is bewustwording te creëren bij de politiezones, mogelijke problemen in kaart te brengen en een nauwere samenwerking tot stand te brengen tussen politie, gerecht en huisartsenkringen. Agressie tegen artsen is lokaal gebonden, en situeert zich binnen politiezones vaak in bepaalde wijken. Met de omzendbrief wil minister Jambon de politiezones meer bewust doen worden van de problematiek. Ze zullen gevraagd worden de problematiek in hun regio in kaart te brengen, en als dat nodig is, het probleem ook aan te pakken, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Jambon.
In de brief zal verwezen worden naar twee succesvolle projecten in Roeselare en Sint-Niklaas, waarbij politie, gerecht en huisartsenkringen op een goede manier samenwerkten en preventief een aantal zaken uitwerkten.

Uit een enquête van de Artsenkrant bleek onlangs nog dat een kwart van de artsen in ons land (28 procent) de afgelopen tien jaar het slachtoffer is geworden van fysiek geweld. In het eerste trimester van 2016 werden 48 beoefenaars van medische beroepen het slachtoffer van agressie, blijkt uit cijfers van Jambon. Eind 2015 werd een huisarts in Ingelmunster vermoord door een agressieve patiënt. Een Brusselse huisarts werd in die periode zwaar gemolesteerd.

bron: Belga