Tour of the Alps - Dagzege voor Pinot, eindwinst voor Thomas

door
Belga
Leestijd 2 min.

Thibaut Pinot (FDJ) heeft vrijdag de vijfde en laatste etappe in 41e Tour of the Alps (cat. 2.BC) gewonnen. De 26-jarige Fransman sprintte in de straten van Trento sneller dan de Amerikaan Brent Bookwalter en de Welshman Geraint Thomas (Sky). De 30-jarige Thomas, woensdag winnaar van de derde etappe, steekt nu ook de eindzege op zak. In de eindstand heeft hij zeven seconden voor op Pinot. De Italiaan Domenico Pozzovivo is op 20 seconden derde.

Heel wat renners namen de start niet meer in de slotetappe. Onder hen Davide Formolo en Damiano Caruso, die nochtans in de top tien van het klassement stonden. De reden is vrij logisch, zij starten zondag in Luik-Bastenaken-Luik. Na enkele schampere aanvalspogingen kwam de vroege vlucht na 30 kilometer op naam van Ben Gastauer, Joey Rosskopf, Nicola Bagioli, Daniel Martinez, Francisco Manuel Bongiorno en Paolo Toto. Wat later kregen ze ook nog het gezelschap van Sergey Chernetski, Steve Morabito en Francesco Gavazzi. 4:30 reden ze bij elkaar, maar het waren vogels voor de kat, want enkele favorieten besloten om de leiderstrui van Thomas al op 50 kilometer van het eind, op de flanken van de Monte Bondone, aan te vallen. Michele Scarponi kreeg het gezelschap van Pinot, de tweede in de stand. Thomas zag het gevaar en sloot aan. Het regende aanvallen, Rohan Dennis was een opvallende afwezige, maar hij zou alsnog terugkeren.

Egan Bernal reed lange tijd alleen in het slot. Hij zou een klein groepje, aangevoerd door Mikel Landa voor zijn kopman Thomas, nog zien terugkeren. Rodolfo Torres opende de debatten aan de voet van de slotklim, maar de Colombiaan had niet genoeg power in de benen om voorop te blijven. Een kilometer voor de top waagde Scarponi nog eens zijn kans, hij werd gecounterd door Pozzovivo, die Thomas en Pinot met zich mee kreeg. Het trio zag Scarponi en enkele anderen terugkeren in de afdaling. Met een kleine groep ging het richting finish en daar toonde Pinot zich de snelste.

bron: Belga