Venezolaanse publieke oliemaatschappij grote geldschieter voor inauguratie Trump

Venezolaanse publieke oliemaatschappij grote geldschieter voor inauguratie Trump
Venezolaanse publieke oliemaatschappij grote geldschieter voor inauguratie Trump

Citgo, een Amerikaanse tak van de publieke Venezolaanse oliemaatschappij PDVSA, heeft een half miljoen dollar gedoneerd aan het inauguratiecomité dat de eedaflegging van de Amerikaanse president Donald Trump half januari moest financieren. Dat blijkt uit documenten van de Amerikaanse federale kiescommissie FEC, die woensdag werden vrijgegeven.
Het nieuws is opmerkelijk, gezien de verbitterde relatie tussen Caracas en Washington. De Venezolaanse president Nicolas Maduro beschuldigt de Verenigde Staten er geregeld van de Venezolaanse oppositie te steunen en een staatsgreep in het land te orkestreren.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson haalde gisteren/woensdag nog hard uit naar de Venezolaanse regering, naar aanleiding van de zware politieke crisis waarin het land momenteel verkeert. De regering “schendt haar eigen grondwet en verhindert de oppositie om haar stem te laten horen”, klonk het.

Donald Trump legde op 20 januari de eed af. Zijn inauguratiecomité haalde zowat 107 miljoen dollar op om de festiviteiten voor en na die eedaflegging te bekostigen, een record. Met een gift van een half miljoen euro is het in Texas gebaseerde Citgo goed voor een plaats in de top 20 van grootste geldschieters, samen met giganten als Microsoft, J.P. Morgan en ExxonMobil. De Venezolaanse oliemaatschappij doneerde geen geld voor de inauguratie van George Bush Jr. in 2005 of voor die van Barack Obama, in 2009 en 2013.

Bron: Belga