Italiaanse rechtbank erkent link tussen bellen met gsm en kanker

Italiaanse rechtbank erkent link tussen bellen met gsm en kanker

Voor het eerst heeft een rechtbank van eerste aanleg formeel de link erkend tussen het veelvuldig gebruik van gsm’s en kanker. Dat meldt het Italiaanse advocatenkantoor Ambrosio & Commodo donderdag na een rechtszaak in het noorden van het land. De rechtbank in Ivrea moest een vonnis vellen in een zaak van een 57-jarige manager die zijn telefoon dagelijks drie à vier uur gebruikte en een goedaardige breintumor opliep. De rechtbank vorderde een expert. Die kwam vertellen dat de tumor “naar alle waarschijnlijkheid te wijten was aan het overvloedige telefoongebruik.”

De rechter ging daarin mee en besliste dat de man een toelage krijgt van het nationale Italiaanse verzekeringsagentschap. Volgens Ambrosio & Commodo is het de eerste keer wereldwijd dat een rechtbank van eerste aanleg een oorzakelijk verband aanvaardt tussen bellen met een mobiele telefoon en kanker. “Soortgelijke vonnissen bestaan wel, maar dan enkel in beroepszaken”, luidt het nog.

Ambrosio & Commodo publiceerde de bevindingen op een website en raadt andere patiënten met breintumoren aan om een rechtszaak te starten als ze kunnen bewijzen dat ze hun mobiele telefoon meer dan 1.640 uren (cumulatief) gebruikt hebben.

In wetenschappelijke kringen is er nog steeds geen consensus over het mogelijke verband tussen bellen met de gsm en kanker.

bron: Belga