Belgische fotograaf Frederik Buyckx wint Sony World Photography Awards 2017

De Belg Frederik Buyckx, freelance fotograaf voor de krant De Standaard, heeft de prijs voor fotograaf van het jaar gewonnen van de Sony World Photography Awards 2017. Hij kreeg de prijs voor zijn fotoserie “Whiteout”. Dat maakt de World Photography Association donderdag bekend. Buyckx was winnaar in de categorie landschappen voor professionals. De jury koos de fotograaf van het jaar uit de winnaars in de tien professional-categorieën. “Ik heb voor een serie landschappen gekozen om terug te keren naar de essentie van het kijken naar fotografie”, zegt juryvoorzitster Zelda Cheatle daarover. “Een landschap wordt vaak over het hoofd gezien, maar is centraal in ons bestaan. Ik hoop dat deze award veel fotografen zal inspireren om foto’s te nemen van onze geweldige leefomgeving.”
De fotoserie is gemaakt in afgelegen gebieden in de Balkan, Scandinavië en Centraal-Azië. “De natuur ondergaat een merkwaardige transformatie wanneer de winter komt, wanneer sneeuw en ijs het landschap beginnen te domineren en wanneer mens en dier met het extreme weer moeten omgaan. De reeks legt deze strijd tegen verdwijning onder de loep”, zegt Buyckx er zelf over.
Alle winnende en genomineerde beelden van de Sony World Photography Awards zijn van 21 april tot 7 mei te bezichtigen in het Londense Somerset House. Ook zal er een selectie te zien zijn van niet eerder getoonde zwart-witfoto’s uit het begin van de carrière van de Britse fotograaf Martin Parr, die de prijs voor “Oustanding contribution to photography” kreeg.

bron: Belga