Vlaamse ministers roepen bedrijven op om STEM-academienetwerk te ondersteunen

In technologiecentrum Technopolis in Mechelen heeft vandaag ‘Activeer je STEM’ plaats, een evenement dat bedrijven, organisaties en gemeentebesturen oproept om het STEM-academienetwerk te ondersteunen. STEM staat voor Science, Technology, Engineering & Mathematics en wil ook buiten de schoolbanken wetenschap en technologie meer in de kijker zetten. Vlaams ministers Crevits en Muyters maken dit jaar 305.000 euro vrij om het STEM-academienetwerk te ondersteunen. Het STEM-academienetwerk is een overkoepelende organisatie die – onder coördinatie van Technopolis – buitenschoolse STEM-activiteiten voor jongeren tot 18 jaar verzamelt en zo een cruciale rol speelt in het verhogen van de STEM-geletterdheid in Vlaanderen. Bedrijven, organisaties, gemeenten kunnen STEM-academies en het STEM-academienetwerk op verschillende manieren steunen: financieel, door materialen of lokalen ter beschikking te stellen, vrijwilligers te zoeken, bedrijfsbezoeken te organiseren.

Met de steun stimuleert men actief de toename van STEM-profielen op de arbeidsmarkt, luidt het. Vele organisaties en bedrijven zoeken momenteel naar een speld in een hooiberg wanneer ze op zoek gaan naar ICT-medewerkers, bouwtechnici, mecaniciens.

“Iedereen heeft belang bij zoveel mogelijk STEM-talent. De Vlaamse overheid levert op dat vlak al belangrijke inspanningen met het STEM-actieplan en het snel groeiende STEM-academie netwerk dat intussen al meer dan 90 leden telt”, stelt minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters. “Maar we kunnen het niet alleen: om het succes van dit netwerk te blijven garanderen hebben we als overheid ook de steun nodig van bedrijven, organisaties en sectoren. Enkel door samen te werken zijn we echt klaar voor een STEM-mige toekomst.”

“Jongeren aansporen om STEM te studeren is lang niet uitsluitend een taak van het onderwijs. Het is heel belangrijk om de link tussen buiten- en binnenschoolse activiteiten te versterken en een wederzijdse overdracht van ervaring en kennis te faciliteren, zeker omdat in het onderwijs alle kansengroepen zijn vertegenwoordigd”, vult Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits aan.

bron: Belga