Vakbonden eisen koerswending van regering voor meer sociale en fiscale rechtvaardigheid

De vakbonden eisen dat de federale regering, die halfweg haar legislatuur is en voor een cruciale begrotingsopmaak staat, een koerswending maakt die inzet op sociale en fiscale rechtvaardigheid. Dat hebben ABVV, ACV en ACLVB vandaag gezegd tijdens een gezamenlijke persconferentie. Vanaf volgende week starten ze met sensibilisering. “Dit is een regering van averechtse herverdeling en asociaal beleid, zoals we sinds de jaren ’80 niet meer meegemaakt hadden”, aldus ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw. De vakbonden benadrukken dat “door tal van onevenwichtige regeringsbeslissingen” de werknemers minder inkomen verwerven, slechtere werkomstandigheden ondervinden, minder sociale zekerheid en bescherming genieten, de hoogste belastingdruk ondervinden (tegenover bijvoorbeeld vermogenden, beleggers, ondernemers of verhuurders) en op minder publieke dienstverlening kunnen rekenen.

Niet alleen welzijn en levenskwaliteit gaan er zwaar op achteruit, ook alle andere indicatoren staan in het rood, klinkt het. “Voor werkgelegenheidsgroei en loonontwikkeling hinken we achterop in het Europese peloton. De schuld is zelfs hoger dan bij het begin van de legislatuur. De begrotingscontrole 2017 was een begrotingsuitstel.”

De bonden waarschuwen er daarom voor dat een hervorming van de vennootschapsbelasting na de taxshift “opnieuw een groot gat in de begroting zal slaan”. “Omdat voorspelbaar is wat eruit zal komen”, zegt ACV-voorzitter Marc Leemans. “Iets heel onrechtvaardig, ondoelmatig en vooral ongedekt. Met, net als bij de eerste taxshift, een regering die zich rijk rekent aan overschatte opbrengsten van compenserende maatregelen en aan vermeende terugverdieneffecten.”

“Maar laat ons positief blijven”, besluit Leemans. “De regering heeft nog 2,5 jaar om haar fiscaal blazoen op te poetsen, zodat gewone mensen niet meer moeten betalen dan vermogenden.”

bron: Belga