Brugse Burg geeft erfgoedgeheimen prijs

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij een werfcontrole en een plaatsbezoek aan de Brugse Burg kwamen recent sporen aan het licht van zowel het klooster van Sint-Donaas als de grafelijke burcht. Dat meldt schepen van Monumentenzorg Franky Demon (CD&V) vandaag. Het gaat om vondsten die hun oorsprong kennen rond het jaar 1.000. "Bij grondige verbouwingswerken van een neoclassicistisch pand in de Burgstraat, gelegen in het hart van de stad, werd door medewerkers van de dienst Monumentenzorg onlangs een wand in veldsteen ontdekt", opent de schepen. Samen met Raakvlak werd een bovengrondse muur van 3,6 meter hoog en ongeveer zes meter lang vrijgelegd. De muur maakt waarschijnlijk deel uit van het kapittelklooster uit de tiende-elfde eeuw dat samen met de Sint-Donaaskerk tussen 1799 en 1800 werd gesloopt.

Kort na die eerst vondst werd nog een wand in veldsteen aangetroffen. De veldstenen muur heeft bovendien een fries in visgraatverband. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een deel van de vroegere grafelijke burcht of het Steen. Het eerste stenen gebouw zou tussen 863 en 965 gebouwd zijn door de graven Boudewijn I, Boudewijn II of Arnulf I. Eind twaalfde eeuw werd het Steen door de graven als woonplaats verlaten en werd het een gevangenis die afbrandde op het eind van de zeventiende eeuw. Tot halfweg de negentiende eeuw bleef het terrein braakliggend.

"Beide muurfragmenten werden uitgebreid gedocumenteerd door de medewerkers van de dienst Monumentenzorg in samenwerking met Raakvlak. Werelderfgoedstad Brugge blijft verbazen met nieuwe sporen uit haar roemrijke verleden", aldus schepen Demon.

bron: Belga