CSI Oostende: DNA-analyses op hondenpoep

Foto Pixabay

Hondenbaasjes die de uitwerpselen van hun honden niet opruimen, kunnen in Oostende hun vrije gang gaan. Maar daarin wil het stadsbestuur nu verandering brengen met een opmerkelijk initiatief.

De directie Openbaar Domein van Oostende telde verleden jaar het aantal verwijderde hondendrollen: alleen al op speelpleinen kwamen 33.302 hoopjes naar boven, wat neerkomt op 91 per dag. Daarom besloot het stadsbestuur de strijd aan te gaan met de hardleerse baasjes.

Op heterdaad betrappen

Maar om hen te kunnen beboeten, moeten ze op heterdaad betrapt worden. Dat maakt een doeltreffende aanpak moeilijk. De stad introduceerde een nieuw actieplan, waarvan het DNA-onderzoek de opvallendste maatregel is. Met zo’n onderzoek linken ze op op CSI-achtige wijze de uitwerpselen van de hond aan het juiste baasje.

De gasboetes lopen in elk geval aardig op: van 100 euro bij een eerste inbreuk tot 250 euro als een baasje al voor de derde keer nalatig is. Maar in 2016 zijn er slechts 89 inbreuken effectief vastgesteld.

Mobiele camera’s

De politie richt daarom een team op van dri personen dat zich specifiek met het probleem zal bezighouden en gerichter zal controleren. “Daarnaast wordt geïnvesteerd in zes kleine mobiele camera’s die geplaatst worden op gevoelige locaties. Wie geïdentificeerd wordt op de beelden kan een proces-verbaal krijgen”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte (sp.a).