Failing Forward: Inge Geerdens – «Geef en blijf nederig»

Wie? Inge Geerdens
Leeftijd? 46
Studies? Vertaler-tolk, internationale politiek en kmo management
Functie? CEO
Bedrijf? CVWarehouse

Acht jaar geleden hing het bedrijf van Inge Geerdens aan een zijden draadje. Tijdens de crisis haakte de helft van de klanten af. De cash van CVWarehouse droogde pijlsnel op.

Wat liep er mis in je bedrijf?

“Starters hebben best steeds geld voor de kosten van drie maanden op hun rekening. Op die manier kan je redelijk ‘veilig’ ondernemen. Maar dat hadden we zelf niet meer toen heel wat klanten plots opzegden. Ik had meer dan tien mensen in dienst en steeds minder geld op mijn rekening. Ik ben niet failliet gegaan omdat ik heel kort op de cijfers ging zitten.”

Hoe anders onderneem je vandaag?

“Ik ga veel sneller naar de realiteit. Mijn cijfers vertellen me continu hoe we ervoor staan. Op basis hiervan neem ik belangrijke beslissingen. Zo richtte ik een bedrijf in Portugal op omdat ik in België geen mensen meer vond. Vandaag gaat het beter dan ooit. Ik en mijn dertien mensen groeien jaarlijks met 20% en realiseren een ebitda van 30%.”

Wat leerde je zelf uit je falen?

“Ik spreid mijn risico nu meer. Als een inktvlek breidt CVWarehouse zijn activiteiten uit. We volgen onze klanten en tegelijkertijd spreiden we het financiële risico. Mijn grootste klant zorgt voor nog geen één procent van onze omzet. We verkopen vooral in Europa, maar evengoed in Brazilië en Singapore. Zo zijn we niet afhankelijk van een crisis in één regio.”

Je beste advies aan ondernemers in moeilijkheden?

“Weet dat je moeilijkheden alleen draagt. Als je plat op het ijs gaat, moet je blijven glijden en blijven lachen. Anders zijn je klanten en mensen weg. Wel kan je voorzorgen nemen. Ik geef veel, bijvoorbeeld, en blijf nederig. Hierdoor zijn anderen heel blij wanneer ze eens iets mogen terugdoen voor mij.”