Vlamingen willen af van stemplicht

Vlamingen willen af van stemplicht

54 procent van de Vlamingen verkiest stemrecht boven de huidige opkomstplicht bij de verkiezingen. Dat blijkt uit de Politieke Barometer van De Standaard en de VRT. 74 procent geeft aan ook zónder verplichting nog naar het stemhokje te trekken. Als één van de weinige landen ter wereld zweert België nog steeds bij een opkomstplicht op de dag van de verkiezingen. Die plicht staat al sinds 1893 in de Grondwet en is stilaan gedateerd, zo vindt een meerderheid van de deelnemers aan de barometer.
Zo’n 33 procent van de respondenten is helemaal klaar om over te schakelen op stemrecht, 21 procent verklaart zich ‘eerder akkoord’. Slechts 1 op de 3 respondenten verkiest expliciet de bestaande opkomstplicht.

Opmerkelijk: vooral arbeiders, gepensioneerden en burgers uit de lagere sociale klassen willen ervan af. Het zijn dezelfde mensen die aangeven thuis te zullen blijven als ze niet langer verplicht zouden worden om te stemmen.
Wie aangeeft wél nog te zullen gaan stemmen, zijn de mannen, zelfstandigen, kaderleden, burgers uit de hogere sociale klassen, enzovoort – in totaal 74 procent van de respondenten. Kijken we enkel naar hun voorkeuren in de Politieke Barometer, dan blijkt dat vooral CD&V lichtjes wint en ook de liberalen er wel bij varen. Het Vlaams Belang zou er integendeel op achteruitgaan, net als Groen en de sp.a.

bron: Belga