Labour-leider Corbyn steunt voorstel voor vervroegde verkiezingen

Labour-leider Corbyn steunt voorstel voor vervroegde verkiezingen

De leider van het Britse sociaaldemocratische Labour, Jeremy Corbyn, steunt de oproep van premier Theresa May om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. “Ik verwelkom haar beslissing om het Britse volk de kans te geven voor een regering te stemmen die de belangen van de meerderheid vooropstelt”, zegt hij. Om effectief naar vervroegde verkiezingen te gaan, is een tweederdemeerderheid van minstens 434 zetels in het 650 zetels tellende Lagerhuis nodig. Als de 330 parlementsleden van de Tories op de steun van hun 229 Labour-collega’s kunnen rekenen, lijkt die stemming woensdag slechts een formaliteit te worden.

Jeremy Corbyn neemt de handschoen alvast op. “Labour zal het land een echt alternatief bieden voor een regering die er niet in geslaagd is de economie te doen heropleven, die de levensstandaard deed zakken en die pijnlijke besparingen doorvoerde in onze scholen en de Nationale Gezondheidsdienst (NHS)”, reageerde hij dinsdagmiddag.
“De voorbije weken heeft Labour beleid voorgesteld dat het land een duidelijke en geloofwaardige keuze biedt. We kijken ernaar uit te tonen hoe Labour het opneemt voor het Britse volk.”

De beslissing van May om vervroegde verkiezingen voor te stellen, wordt als een uitdaging voor Corbyn gezien. Hij is al sinds zijn aantreden als partijvoorzitter gecontesteerd, Labour zelf doet het ook bijzonder slecht in de peilingen. De sociaaldemocraten zouden tot 20 procentpunten moeten prijsgeven op de Tories van May.

bron: Belga