Turks referendum – Duitse bondsregering wil opnieuw gesprekken met Turkije aanknopen

Turks referendum - Duitse bondsregering wil opnieuw gesprekken met Turkije aanknopen

Na het grondwettelijk referendum in Turkije wil de Duitse bondsregering zo snel mogelijk de gesprekken met Ankara weer opnemen. In een eerste reactie herinnerden bondskanselier Angela Merkel en buitenlandminister Sigmar Gabriel de Turkse regering eraan dat ze als lid van de Raad van Europa, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en als kandidaat om toe te treden tot de EU rekening moeten houden met de bedenkingen van de Raad van Europa. Tegelijk vraagt ze Ankara om de verdeeldheid in de Turkse samenleving weg te werken.
“De nipte uitkomst van de stemming toont aan hoe diep de Turkse samenleving verdeeld is”, zegden Merkel en Gabriel. “De Duitse regering verwacht dat de Turkse regering, na een zware verkiezingscampagne, nu een respectvolle dialoog zoekt met alle politieke krachten en alle lagen van de samenleving.”

De bondsregering “neemt kennis” van de voorlopige uitslag van het referendum. “We zullen niet vooroplopen op de inschatting van de verkiezingswaarnemers van de OVSE vandaag. De bondsregering hecht daar bijzondere waarde aan.” De Turkse oppositie kondigde al aan dat het het referendumresultaat zou aanvechten.

bron: Belga