Spanning rond Noord-Korea – Zuid-Korea veroordeelt mislukte rakettest

Onmiddellijk na de mislukte rakettest van Noord-Korea heeft de Zuid-Koreaanse regering de test veroordeeld. Dat melden Zuid-Koreaanse media zondag. Volgens de VS en Zuid-Korea voerde Noord-Korea zondag, de dag na de viering van de 105de verjaardag van zijn stichter Kim Il Sung, opnieuw een rakettest uit, die mislukt lijkt te zijn. Experts hadden er de afgelopen dagen nog op gewezen dat vieringen zoals die van zaterdag vaak een voorbode zijn voor militaire acties van Noord-Korea.
Vlak na de rakettest riep Seoel de Nationale Veiligheidsraad bijeen om een gepaste reactie te formuleren “tegen de nieuwe Noord-Koreaanse provocatie”. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea liet weten de rakettest van Pyongyang “scherp te veroordelen”.
De mislukte lancering gebeurde op een moment dat de spanningen tussen Noord-Korea en de internationale gemeenschap hoog oplopen rond het nucleaire programma van Pyongyang. De Verenigde Staten lieten weten te zullen optreden tegen Noord-Korea, zelfs zonder bondgenoot van Pyongyang China, en de VS stuurden afgelopen weekend een vliegdekschip naar het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea liet dan weer weten “meedogenloos” te reageren op elke provocatie van de Verenigde Staten.

bron: Belga