Federale rechter blokkeert reeks executies in Arkansas

Federale rechter blokkeert reeks executies in Arkansas
Federale rechter blokkeert reeks executies in Arkansas

Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft de executie geblokkeerd van verschillende terdoodveroordeelden in Arkansas, die eind deze maand was gepland. Het tijdschema voor de executies was verstrakt omdat het product dat gebruikt wordt voor de dodelijke injecties zou vervallen.
De autoriteiten van de zuidelijke staat zullen naar verwachting beroep aantekenen tegen het voorlopig bevel van de federale rechter in eerste aanleg. De laatste keer dat er nog in Arkansas executies plaatsvonden, was in 2005. De rechter motiveerde haar beslissing door te verwijzen naar het achtste amendement. Dat amendement van de grondwet van de Verenigde Staten verbiedt “wrede of ongewone straffen”.

De uitspraak schort het executieprogramma van de conservatieve gouverneur Asa Hutchinson op, tenminste voorlopig. “Het is betreurenswaardig dat een rechter de kant kiest van terdoodveroordeelden, in een ultieme poging om justitie te vertragen”, zei een woordvoerder van de procureur-generaal van Arkansas in een persbericht.

Als alles zou verlopen zoals de autoriteiten van Arkansas hadden gewild, zouden acht gedetineerden geëxecuteerd worden tussen 17 en 27 april. Maar twee gevangenen, onder wie een met mentale problemen, verkregen opschorting in twee afzonderlijke uitspraken.

Gisteren had een gewone districtsrechter, na een klacht van een bedrijf dat geneesmiddelen verdeelt, de resterende zes executies de facto geblokkeerd. Dat gebeurde in afwachting van de behandeling ten gronde van de klacht. De opschorting werd versterkt door de uitspraak van de federale rechter zaterdag. Het bedrijf McKesson beschuldigt de penitentiaire autoriteiten ervan dat het vecuroniumbromide heeft gekocht, een middel dat de spieren verslapt, zonder te verwittigen dat het product zou gebruikt worden voor executies.

Bron: Belga