Japanners krijgen geld om vroeger te stoppen met werken

Sake
AFP PHOTO / ISAAC LAWRENCE

De Japanse regering wil Japanners aanzetten om minder te overwerken. Ze krijgen zelfs geld om vroeger naar huis te gaan.

Werknemers in het land van de rijzende zon hebben de gewoonte heel lange dagen te draaien. Niemand wil als eerste naar huis gaan en werkdagen van 12 of 14 uur zijn heel gewoon. De laatste tijd wordt dat fenomeen steeds nadrukkelijker gelinkt aan verschillende zelfmoorden, waardoor men er iets aan wil doen.

Premium Friday

Premier Shinzo Abe heeft in februari een nieuw initiatief gelanceerd, ‘Premium Friday’. Hij wil dat iedereen op vrijdag al om 15u naar huis gaat. Voorlopig is het plan echter nog geen succes, de drempel om vroeg naar huis te gaan blijft hoog. Bij het bedrijf Sunny Side Up heeft men werknemers zelfs een bonus van 3.200 yen (28 euro) beloofd om toch maar vroeg de plaat te poetsen.

“Vroeg weggaan is niet erg Japans”, zei Ryuta Hattori, manager bij Sunny Side Up, aan BBC. “In de Japanse arbeidscultuur werkt men heel hard en heel veel uren en niemand gaat vroeg naar huis. Dat doe je gewoon niet.”