“Pyongyang zou in staat kunnen zijn om raketten met saringas af te schieten”

Pyongyang zou in staat kunnen zijn om raketten met saringas af te schieten
Pyongyang zou in staat kunnen zijn om raketten met saringas af te schieten

Noord-Korea zou al in staat kunnen zijn om een raket te lanceren die het bijzonder giftige saringas bevat. Dat zei althans de Japanse eerste minister Shinzo Abe in de commissie defensie en diplomatie in het Japanse parlement, schrijven Japanse media. Verdere uitleg of toelichting bij de bron van die uitspraken gaf Abe echter niet. Zijn woordvoerder verduidelijkte dat Abe een verwijzing maakte naar de situatie in Syrië, en dat “we de mogelijkheid dat Noord-Korea een raket kan uitrusten met chemische wapens niet kunnen uitsluiten”. “Het is waarschijnlijk dat Noord-Korea beschikt over verschillende sites waar chemische wapens worden geproduceerd en dat het over een omvangrijk aantal van die wapens beschikt.”

Britse wetenschappers die stalen hebben geanalyseerd van het dorp in Syrië dat werd getroffen door een chemische aanval, besluiten dat daar saringas of een gelijkaardig zenuwgas gebruikt werd. Dat meldde de Britse VN-ambassadeur woensdag. Bij die aanval op dat rebellendorp, Khan Shaykhun in de noordwestelijke provincie Idlib, op 4 april, kwamen 87 burgers, onder wie tientallen kinderen, om. De aanval werd, door de rebellen en het Westen, toegeschreven aan het Assad-regime, dat dan weer elke betrokkenheid ontkent.

Japan werd op 20 maart 1995 ook getroffen door een saringasaanval, uitgevoerd door leden van de Aum Shinrikyo-sekte in de metro. Daarbij kwamen 12 mensen om.

Bron: Belga