Justitieminister Geens roept Homans tot de orde

Justitieminister Geens roept Homans tot de orde

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vindt het niet kunnen dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA), zonder overleg met de Staatsveiligheid, informatie van de dienst in het openbaar heeft aangewend als argumentatie om de procedure op te starten voor het intrekken van de vergunning van de Fatih-moskee in Beringen. Het is voor de minister bovendien not done zich enkel te baseren op een rapport van de Staatsveiligheid waar het dossier slechts zijdelings aan bod komt. Volgens minister Homans blijkt uit informatie van de Staatsveiligheid dat de werking van de moskee in strijd is met de erkenningsvoorwaarden voor moskeeën die zij moet bewaken. De Staatsveiligheid stelde echter vragen bij de manier waarop Homans haar rapport interpreteert. Maandag klonk in het Vlaams parlement eveneens kritiek op de lezing en manier van werken van de N-VA-minister, zowel op de oppositiebanken als binnen de meerderheid.

In een mededeling op zijn website maakt minister Geens duidelijk dat Homans eerst de Staatsveiligheid had moeten contacteren alvorens ze haar beslissing publiek bekendmaakte. “Het is duidelijk dat informatie van een inlichtingendienst publiek gebruiken als argumentatie voor een bepaalde overheidsbeslissing zonder dit vooraf te overleggen met die dienst niet kan. Het valt immers niet uit te sluiten dat door deze informatie publiek te maken, de binnenlandse bron van de informatie, of de relaties van de inlichtingendienst met haar buitenlandse bronnen en partners in het gedrang worden gebracht”.

Minister Geens, die de voogdij heeft over de Staatsveiliheid, vindt het evenmin kunnen “zich voor een beslissing in een concreet dossier volledig en uitsluitend te baseren op een rapport van de Veiligheid van de Staat waar het dossier slechts zijdelings en eerder toevallig in aan bod komt”. Hij wijst er daarbij op dat in een geval als dit, “de verkeerde toewijzing van argumenten, niets dan vervelende vragen aan de Veiligheid van de Staat oplevert van partnerdiensten, waarop de Veiligheid van de Staat niets dan ongemakkelijke antwoorden kan geven”.

bron: Belga