Duizenden Argentijnen wonen begrafenis van vermoorde vrouw bij

door
Belga
Leestijd 2 min.

Duizenden Argentijnen hebben dinsdag de begrafenis bijgewoond van een 21-jarige vrouw die vorige week werd vermoord. Het ging om het zoveelste slachtoffer van een reeks vrouwenmoorden in het land. Het naakte lichaam van leerkracht en activiste Micaela Garcia werd zaterdag teruggevonden in een veld in de stad Gualeguay, in het noordoosten van Argentinië. Ze verdween een week eerder uit een nachtclub. Uit de autopsie bleek dat ze gewurgd werd.

Zowat 10.000 mensen woonden de begrafenis bij in Concepcion del Uruguay, en een stoet die zich uitstrekte over 25 blokken begeleidde de vrouw naar het kerkhof. De aanwezigen riepen op tot gerechtigheid, aldus de plaatselijke media.

De hoofdverdachte voor de moord, een veroordeelde verkrachter die voorwaardelijk vrij is, zou de misdaad hebben toegegeven. De zaak zorgde voor zo veel verontwaardiging bij het volk, dat president Mauricio Macri de rechter die besliste om de man vrij te laten, heeft laten schorsen.

Vrouwenrechtenactivisten en andere groepen vragen al langer meer inspanningen van de overheid om een einde te maken aan het geweld tegen vrouwen. Dinsdag verzamelden vrouwengroepen zich voor het presidentieel paleis in de hoofdstad Buenos Aires om aanpassingen in de wetgeving te eisen om het grote aantal moorden op vrouwen te doen dalen.

Volgens niet-officiële cijfers werden in 2016 290 vrouwen gedood, wat neerkomt op één moord elke 30 uur. In de eerste 43 dagen van 2017 werden al "meer dan 50 dossiers" geopend over vrouwen die vermoedelijk gedood werden, zo blijkt uit een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

bron: Belga