Marine Le Pen belooft Schengenakkoorden op te schorten in geval van overwinning

door
Belga
Leestijd 1 min.

Marine Le Pen, de kandidate van extreemrechts voor de Franse presidentsverkiezing, heeft dinsdag verklaard dat ze de EU-Schengenakkoorden zal opschorten en geradicaliseerde buitenlanders "binnen de twee maanden" zal uitwijzen, indien ze wordt verkozen. De voorzitster van het Front National (FN), die momenteel op kop staat in de peilingen net voor de partijloze Emmanuel Macron, stelt op haar website de tien belangrijkste maatregelen voor indien ze over twee ronden op 23 april en 7 mei de zege behaalt. Ze belooft ook een referendum om de organisatie van de instellingen te veranderen. Ze wil daarmee een principe van "nationale prioriteit" invoeren, de "identiteit van de Franse bevolking en ons historisch en cultureel erfgoed beschermen" en "het aantal afgevaardigden en senatoren verminderen".

Op economisch en sociaal vlak voorziet Le Pen "een daling met tien procent van de eerste drie tranches van de inkomstenbelasting" en "de herinvoering van de pensioenleeftijd op 60 jaar" voor de Fransen die 40 jaar hebben bijgedragen.

Op gebied van veiligheid wil ze naast de opschorting van de Schengenakkoorden, controles aan de Franse grenzen en de uitwijzing van geradicaliseerde buitenlanders, de dubbele nationaliteit afnemen "indien er banden met het jihadisme worden aangetoond".

Bron: Belga