G7 wil geen militaire oplossing voor crisis in Syrië, wel Russische betrokkenheid

Er kan geen militaire oplossing zijn voor Syrië en Rusland moet “in zover als mogelijk” betrokken worden bij de vredesinspanningen. Dat zijn de ministers van Buitenlandse Zaken in de Groep van Zeven (de VS, Duitsland, Japan, Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk en Italië) overeengekomen, zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Angelino Alfano. “We geloven niet dat de militaire oplossing de juiste is”, zei Alfano, die een vergadering voorzat van de G7 over Syrië in het Toscaanse Lucca. Ook de ministers van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Jordanië namen deel aan de vergadering.

De ministers kwamen overeen dat Rusland niet moet geïsoleerd worden, maar “in zover als mogelijk betrokken worden bij het politieke overgangsproces in Syrië”, aldus Alfano.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel, heeft zijn Amerikaanse ambtsgenoot Rex Tillerson gezegd een “niet-gewelddadige, niet-militaire” oplossing voor Syrië na te streven. Gabriel prees een “heel realistisch en duidelijk standpunt” van Tillerson.

Bron: Belga