Feestencharter en actieplan moeten feesten in Mechelen leefbaar maken voor iedereen

Feestencharter en actieplan moeten feesten in Mechelen leefbaar maken voor iedereen

In Mechelen wordt een feestencharter ingevoerd waarin alle organisatoren van evenementen in de stad zich engageren om de overlast zo leefbaar mogelijk te houden voor iedereen. Ook wordt een actieplan 2017 opgesteld waarbij getracht wordt aan bepaalde frustraties uit het verleden een oplossing te bieden.

Mechelen is een bruisende stad en dit uit zich in de organisatie van massa’s evenementen op het publieke domein. Sinds 2013 is er een evenementenloket dat als aanspreekpunt dient voor iedereen die iets wil organiseren. Nieuw dit jaar is dat nog beter op elkaar zal worden afgestemd welke evenementen zullen plaatsvinden, waar deze plaatsvinden en welke maatregelen moeten ingevoerd worden om het ook voor buurtbewoners en handelaars leefbaar te houden.Met een Feestencharter engageren de stad Mechelen, de vzw mmMechelen Feest, de wijkraad Centrum, de vzw Mechelen MeeMaken die de handelaars verenigt, de Mechelse horeca en de jeugdraad zich onder meer om de evenementen te spreiden in de stad, omwonenden en handelaars correct te informeren en de geluidsnormen en sluitingsuren te respecteren. “Mechelen is een bruisende stad maar we willen dat daar een uitgebreid draagvlak voor bestaat”, zegt Kristof Calvo, voorzitter van mmMechelen Feest. “Het is belangrijk een consensus te vinden waarin iedereen zich kan vinden: soms is er ruimte om te feesten maar soms moet er ook rust in de stad zijn.”

Naast het Feestencharter komt er een actieplan om alles in goede banen te leiden. “Zo komt er ook een kader rond handhaving en zal alles nadien uitgebreid geëvalueerd worden met organisatoren en andere betrokken personen. Op basis van een evenementenrapport zullen we kijken waar bijgestuurd moet worden”, vult schepen van Wijk- en Dorpszaken Katleen Den Roover aan.
Tot slot zullen ook jaarlijks evenementenprijzen worden uitgereikt waarbij bijvoorbeeld originele of duurzame events worden beloond.

bron: Belga